El-sparkesykkel har blitt et populært fremkomstmiddel de siste årene, først og fremst i de store byene naturligvis. Men lønner det seg egentlig å eie eller leie el-sparkesykkel? Det avhenger av hyppigheten på bruken, men i lengden kan det faktisk være lurt å investere i en el-sparkesykkel.
Typiske priser for leie av el-sparkesykkel
I storbyene finnes det gjerne flere firmaer som tilbyr utleie av el-sparkesykler. I Oslo har du selskaper som Voi, Tier og Bolt, mens i Trondheim kan du velge blant selskaper som Tier, Voi og Ryde. Vi skal ta utgangspunkt i de generelle prisnivåene til disse selskapene for å se hvorvidt det lønner seg å kjøpe eller leie el-sparkesykkel.
Leie av el-sparkesykkel foregår gjerne slik at du først betaler en oppstartspris. Denne vil ofte ligge på 5-10 kr. Deretter betaler du minuttpris. Minuttprisene varierer noe fra selskap til selskap, men satsene ligger gjerne fra 2,50 kr og mot 4 kr.
En 15-minutters tur med det antatt rimeligste alternativet, med 5 kr i oppstartspris og 2,50 kr i minuttpris, vil da koste deg 42,50 kr. Dersom du skulle tatt en tilsvarende tur, bare med det dyreste alternativet, ville det ha kostet deg 70 kr.
Leiepriser for en måned
Dersom du skulle ha leid en el-sparkesykkel i 15 minutter hver ukedag en hel måned, ville det rimeligste alternativet ha kostet deg 850 kr den måneden. Det dyreste alternativet ville ha kostet deg 1 400 kr. Et helt år ville da ha kostet deg henholdsvis 10.200 kr eller 16.800 kr. Med andre ord: hyppig leie av el-sparkesykkel kan bli dyrt i lengden.
Hva med dagskort og månedskort?
Dersom du skal bruke el-sparkesykkel flere ganger i løpet av én dag, vil det lønne seg med et dagskort. Voi tilbyr for eksempel et dagspass til 69 kr, som innebærer opptil 100 minutters brukstid. Tier tilbyr et dagspass til 99 kr, som innebærer 60 minutters brukstid. En slik løsning passer for deg som kun bruker el-sparkesykkel av og til.
For deg som bruker el-sparkesykkel ofte, vil det imidlertid være en fordel å kjøpe månedskort. Voi har et månedskort som koster 299 kr (opptil 300 minutters brukstid), mens Tier opererer med et lignende månedskort til 399 kr per måned (opptil 300 minutters brukstid). Et års forbruk av disse månedskortene ville da ha kostet deg henholdsvis 3.588 kr eller 4.788 kr.
Merk at de ulike selskapene tilbyr ulike pakkeløsninger og at prisene kan variere noe. Konklusjonen blir likevel at dersom du bruker el-sparkesykkel ofte, vil det åpenbart lønne seg å kjøpe en egen el-sparkesykkel. Da slipper du i tillegg eventuelle gebyr for opplåsning. I tillegg er det jo praktisk å ha tilgang til el-sparkesykkelen rett fra hjemmet ditt.
Priser på el-sparkesykler
Vi har skrevet om nettbutikker som tilbyr el-sparkesykler, både om el-sparkesykler for voksne og el-sparkesykler for barn. Her kan vi trekke frem Proshop, som har et godt og variert utvalg av el-sparkesykler. Vi kan også nevne Bydue, som er en spesialist på el-sparkesykler. Bydue tilbyr el-sparkesykler av solid kvalitet og tilbyr både prøvekjøring, reservedeler og reparasjon.
Ta gjerne også en titt på vår liste over nettbutikker som tilbyr billige el-sparkesykler. De rimeligste el-sparkesyklene for voksne ligger gjerne i prisklassen 2.000 kr og opp mot 4.000 kr.
Likevel er ofte en fordel om du kan strekke deg noe høyere opp i pris. Da får du gjerne en el-sparkesykkel av bedre kvalitet, som vil vare lenger uten behov for noe særlig vedlikehold og reparasjoner.